Прокуратурата е готова да участва в наистина необходимата правна реформа, която

...
Прокуратурата е готова да участва в наистина необходимата правна реформа, която
Коментари Харесай

Прокуратурата е готова да участва в правна реформа в полза на гражданите

Прокуратурата е подготвена да взе участие в в действителност нужната правна промяна, която има за цел да реши проблемите на българските жители, само че не и в промяна, която пази лица, нарушаващи закона и която задълбочава така и така хроничните проблеми в правоохранителната система. Затова интензивно ще заявяваме своята позиция за разговор и взаимоотношение сред институциите, гражданското общество и трите управляващи, декларират в мнение от държавното обвиняване.

Според тях зачестилите закононарушения са и в следствие от съзнателното, систематично уронване на престижа на правосъдната власт, от политическите офанзиви против прокуратурата, в това число и лични такива, от нарушаването на естественото конституционно действие и взаимоотношение сред институциите в правоохранителната система, от потреблението им за персонални, егоистични и властови цели. 

Ето и цялостният текст на мнението: 

Продължава отрицателната наклонност, за която Прокуратура на Република България предизвестява повече от година.

Само за последните 24 часа:

Бяха пребити със стол двама възрастни хора в с. Ветрен, с цел да се лишават два остарели мобилни апарата. Единият от фамилията пенсионери е в тежко положение в болница.

Органите на Министерство на вътрешните работи откриха 24 пияни водачи и още 11 използвали наркотични субстанции.

Употребила алкохол жена удари двама полицейски чиновници.

Друг пийнал лидер самокатострофира и повреди няколко непознати леки автомобила. Инцидент, приключил този път без жертви.

Дрогиран служител на реда катастрофира пред районно ръководство в патрулна кола.

Войната по българските пътища не престава. Продължаваме да сме отпред на черната статистика в Европейски Съюз.

Това са единствено няколко случая от листата, който може да бъде удължен, за жалост. Утре потърпевш може да е всеки.

Прокуратура на Република България смята, че това са последици от съзнателното, систематично уронване на престижа на правосъдната власт, от политическите офанзиви против прокуратурата, в това число и лични такива, от нарушаването на естественото конституционно действие и взаимоотношение сред институциите в правоохранителната система, от потреблението им за персонални, егоистични и властови цели. Многократно декларирахме, че така наречен " правосъдна промяна " /една дума, която се трансформира в факсимиле през последните тридесет години/ съставлява всъщност заличаване на работещи по европейски модел структури като Специализираната прокуратура и ще докара до тези последствия. Дано не сме единствено първоначално. Всичко това, както и методичните политически офанзиви против Прокуратура на Република България и съответни представители на правосъдната власт, блестящо опонират на декларираното предпочитание за реализиране на европейски стандарти в региона на правораздаването. Не може в името на върховенството на закона да се нарушава върховенството на закона. Да се приказва непрекъснато за правова страна и да се нарушават съществени нейни правила. Да се слагат конюнктурни ползи пред тези на българските жители.

Правоохранителната система, и в частност правосъдната, е обект на законодателни опити в продължение на повече от тридесет години. В хода на същите съвсем не беше чуто мнението на практикуващите адвокати и научната общественост. Резултатите надали към този момент могат да се скрият.

Въпреки че българската прокуратура е на едно от водещите места в Европейски Съюз по успеваемост /ежегодно над 95% неоправдателни присъди по импортирани обвинителни актове/, ние осъзнаваме, че следва да се извърши всеобхватна не правосъдна, а правна промяна. Защото правосъдната власт, както е видно, остана единственият дирек на държавността. Многократно сме предоставяли свои експертни оферти за промени в законодателството. Особено належащи от тях са тези, свързани с реформирането на неотговарящите в цялостна степен на актуалните публични връзки и упования Наказателен и Наказателно-процесуален кодекс. Представихме относителен разбор на процесуалното законодателство във Франция, Германия и Италия, показващ положителни европейски практики и предлагащ вероятни законодателни решения. От изключителна значимост са импортираните от основния прокурор в Народно събрание оферти за глобите против пияните и дрогирани водачи - проблем, разпознат от Прокуратура на Република България още преди две години. Неправителственият бранш също към този момент интензивно предлага вероятни решения на въпроси, касаещи и националната сигурност на Република България, като войната по пътищата, миграционния напън, разпространяването на опиати, сигурността на хората, изключително в дребните обитаеми места.

Прокуратура на Република България отстоява позицията, че е нужен деен разговор за решение на действителните проблеми на българските жители в сходство с правилото на разделяне на управляващите, а не под прикритието на това да се засягат съществени техни права в полза на нарушаващи закона лица. Ние взаимодействаме и ще продължим да работим с органите на Министерство на вътрешните работи и правоохранителните структури, с цел да защитим всеки български жител. Без взаимоотношението обаче на изпълнителната, правосъдната и законодателната управляващи в границите на конституционите им пълномощия няма по какъв начин да реализираме резултата, който страната дължи на жителите си.

Затова продължаваме да считаме, че с изключение на възобновяване на естественото взаимоотношение и разговора сред институциите /процес, който към този момент е почнал с МВР/, практикуващите адвокати и научната общественост най - след това следва да бъдат чути за действителните проблеми в българското законодателство.

Прокуратура на Република България е подготвена да взе участие в в действителност нужната правна промяна, която има за цел да реши проблемите на българските жители, само че не и в промяна, която пази лица, нарушаващи закона и която задълбочава така и така хроничните проблеми в правоохранителната система. Затова интензивно ще заявяваме своята позиция за разговор и взаимоотношение сред институциите, гражданското общество и трите управляващи.

Всички ние изискуем това на българските жители. Дължим им сигурност в тези тежки за България времена. Сигурност, която единствено от нас зависи да им дадем. И отговорността е наша.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР